SPRAWOZDANIE Z REALIZACJI OPERACJI

  1. Tytuł operacji: Stworzenie ulepszonej innowacji produktowej w zakresie produkcji i stosowania surowców roślinnych o aktywności proteolitycznej i enzymatycznej w żywieniu zwierząt
  2. Wskazanie osoby, która sporządziła sprawozdanie:

Łukasz Czech, Królewski Dwór 4, 21-200 Parczew, lukaszczech8@gmail.com, 508 744 899

  1. Wskazanie osoby pełniącej funkcje związane z kierowaniem operacją zgodnie z umową o przyznaniu pomocy: Łukasz Czech, Królewski Dwór 4, 21-200 Parczew, lukaszczech8@gmail.com, 508 744 899
  2. Wskazanie podmiotów wchodzących w skład grupy operacyjnej:
  • Łukasz Czech, Królewski Dwór 4, 21-200 Parczew
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, ul. Nowoursynowska 166, 02-787 Warszawa
  • Iwona Czech-Kapała, Królewski Dwór 4, 21-200 Parczew
  1. Słowa kluczowe umożliwiające identyfikację przedmiotu operacji: chów i dobrostan zwierząt
  2. Okres realizacji operacji 01.01.2023-30.04.2025
  3. Źródła finansowania operacji: Ze środków EFRROW w wysokości 1 537 982,91 zł
    Z krajowych środków publicznych w wysokości 879 089,09 zł
  4. Całkowity budżet operacji: 3 690 809,65 zł
  5. Wskazanie obszaru na poziomie NUTS 3 określonego w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 1059/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 26 maja 2003 r. w sprawie ustalenia wspólnej klasyfikacji Jednostek Terytorialnych do Celów Statystycznych (NUTS) (Dz. Urz. UE L 154 z 21.06.2003, str. 1, z późn. zm.84) – Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 14, t. 1, str. 196), na którym realizowane były główne zadania w ramach operacji: 060610900000 (gmina Parczew)

10.Krótkie podsumowanie operacji, zawierające opis celów i głównych zadań, które zostały zrealizowane, oraz wskazanie uzyskanych w ich wyniku rezultatów (w języku polskim i angielskim).

Celem głównym operacji było ulepszenie innowacji:  ulepszona innowacja w zakresie innowacji produktowych w zakresie stosowania w miesznkach paszowych składników roślinnych o aktywności proteolitycznej i dużej zawartości olejków eterycznych przy żywieniu zwierząt oraz stosowania ich w mieszankach paszowych. Cel główny przełożył się na poprawienie wyników gospodarczych i poziomu innowacyjności producentów rolnych, zwiększenie ochrony środowiska i łagodzenia zmian klimatu. Celami szczegółowymi było wytworzenie: Innowacja produktowa polegająca na zbadaniu skuteczności stosowania do paszy dodatków roślinnych, enzymatycznych, o dużej ilości olejków eterycznych w żywieniu trzody chlewnej,  jego wpływu na zwiększenie strawności białek zawartych w paszy i przyrost masy mięśniowej, poprawy mikrobioty jelitowej, zredukowania wydalanego przez zwierzęta azotu w typowych dla polskich warunkach organizacyjnych, co znacznie zwiększa popularność wykorzystania enzymów pochodzenia roślinnego w żywieniu zwierząt. U Na tej podstawie nastąpiło wytworzenie mieszanek paszowych wraz z zastosowaniem enzymów, mąki z winogron, kurkum czy ziół co znacznie poprawiło przyswajalność białka paszowego i przyniosło oczywiste zyski ekonomiczne oraz pozytywny wpływ na środowisko.

ENG: The aim of the operation was to improve innovation: improved innovation in the field of product innovations in the field of the use of plant ingredients with proteolytic activity and a high content of essential oils in animal feeding in feed mixtures and their use in feed mixtures. The main goal was translated into improving the search results and innovations of agricultural producers, resulting in environmental protection and mitigation of climate change. The specific goals are to produce: Product innovation, consisting in a detailed explanation of the use of plant ingredients, enzymatic, with a high amount of essential oils in the feed of pigs, its effect on the detailed digestibility of certain in the feed and expanded mass, universal plant microbiota, worldwide, by nitrogen administrators in typical for Polish organizations, cooperating with the user of plant enzymes in animals. Based on this principle, the production of feed sources with the use grape seed meal, enzymes and herbal resources, which has a very beneficial effect on their availability in feed administration and has brought obvious economic and effect-on-effect effects.

  1. Główne korzyści wynikające z zastosowania poszczególnych lub wszystkich rezultatów operacji przez ich adresata (prosty opis, bez stosowania terminologii naukowej, w języku polskim i angielskim).

Rezultatem operacji było wdrożenie ulepszonych innowacji w zakresie produktu. Są to innowacje w zakresie: zbadania poziomu skuteczności stosowania surowców o aktywności proteolitycznej, surowców o wysokiej aktywności proteolitycznej oraz o dużej zawartości olejków eterycznych, co pozwoliło na ustalenie dawki adekwatnej do ich zastosowania w mieszankach paszowych bądź jako dodatek do nich, przy uwzględnieniu przesłanek ekonomicznych. Wyniki badań przyczyniły się do znacznego wzrostu konkurencyjności i rentowności gospodarstw rolnych poprzez lepsze wykorzystanie białka w paszach, za czym idzie redukowanie kosztów jego zakupu, co przy obecnych cenach pasz białkowych stanowi wysoki procent kosztów poniesionych w produkcji zwierzęcej. Zbadanie wpływu stosowanych enzymów na warunki środowiskowe, co zwiększyło efektywność nawożenia oraz przyczyniło się do poprawy stanu środowiska naturalnego oraz ograniczenia emisji gazów cieplarnianych do atmosfery. Przyczyniło się to do innowacji produktowej – wytworzenia mieszanek paszowych wraz z zastosowaniem lsurowców roślinnych o aktywności proteolitycznej, co bardzo korzystnie wpłynęło na przyswajalność białka i przyniosło oczywiste zyski ekonomiczne oraz pozytywny wpływ na środowisko. Główną korzyścią wynikającą z realizacji operacji było udoskonalenie w stosowaniu enzymów w żywieniu zwierząt oraz możliwość wykorzystania surowców roślinnych o aktywności proteolitycznej w mieszankach paszowych, co przyniosło korzyści ekonomiczne i środowiskowe.

ENG: The operation resulted in the implementation of improved product innovations. These are innovations in the scope of: examining the level of effectiveness of using raw materials with proteolytic activity, raw materials with high proteolytic activity and with a high content of essential oils, which allowed for determining the dose adequate for their use in feed mixtures or as an additive to them, taking into account economic premises. The research results contributed to a significant increase in the competitiveness and profitability of farms through better use of protein in feeds, which resulted in a reduction of its purchase costs, which at current prices of protein feeds constitutes a high percentage of costs incurred in animal production. Examination of the impact of enzymes used on environmental conditions, which increased the efficiency of fertilization and contributed to the improvement of the natural environment and the reduction of greenhouse gas emissions into the atmosphere. This contributed to the product innovation – the production of feed mixtures with the use of plant raw materials with proteolytic activity, which had a very positive effect on the digestibility of protein and brought obvious economic profits and a positive impact on the environment. The main benefit resulting from the implementation of the operation was the improvement in the use of enzymes in animal feeding and the possibility of using plant raw materials of herbs, enzymes and grape seed meal with proteolytic activity in feed mixtures, which brought economic and environmental benefits.

  1. Adres strony internetowej dotyczącej operacji https://feedimproved.pl/